2008. október 10.

Indián zene?

Nem ritka látvány európai városokban a délamerikai (állítólag perui) zenészek utcai megnyilvánulása. Annyira nem ritka, hogy tegnap a főutcán sétálva két ilyen zenekart is láthattam, hallhattam. A kép ismerős már mindannyiunk számára.

Az egyik "törzs" közvetlenül a Bazár mellett muzsikált

A zenei alap általában cédéről megy, a fiúk hozzáfújnak és hozzáénekelnek, és lássuk be egész jó hangzást produkálnak. De gondolom csak a legnaivabbak hiszik azt hogy ez abszolút oridzsinál, és hamisítatlan dél amerikai indián zene. A marketing szabályai megkövetelik hogy a valamikor eredeti hangzást ügyesen a mi európai fülünkhöz adaptálják. Ez az eljárás egy édeskés, fülbemászó muzsikát eredményez, amilyent már hallhattunk régebb pár Simon&Garfunkel dalban.

A másik zenekar pár száz méterrel odébb, az Eminescu utca sarkán.


A zenészek ruházata pedig inkább jelmezbálra emlékeztet, mint perui őslakos viseletre. Ezek a ruhák a Winetou filmek romantikáját idézik fel a járókelőkben. Többnyire apacs, de mindenképpen észak amerikai indián tollazatokkal ékeskednek az utca indián zenészei. Ezt is a jó öreg marketing diktálja. Hisz ez, láthatjuk hallhatjuk nem más mint egy üzlet. Az eladó CD-ken "Native music" felirat szerepel.

"Látod, Fürge Szarvas, ezt a gombot itt megnyomod
és a szoftver az SMS-t füstjelekké konvertálja,
hogy Fehér Felhő a canyon-ban megértse"


Én mindenesetre rettentő kíváncsi lennék az eredeti muzsikára, ami Peruban született. Vajon ez az európai utcákon eladható muzsika mennyire sértené az eredeti változatot ismerő zenészek fülét? Csak képzeljünk el Amerikában egy cédéüzletet, ahol Lagzi Lajcsit és Duplakávét árulnának mint eredeti magyar népzenét.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem bírtam ellenállni ennek az érdekes cikknek.Ha ennyire negatív és hitetlen vagy velük szemben,akkor miért nem jársz utána az igazi indián hagyományoknak, zenéknek?Ők Peruból származnak.Nem kéne ilyen cinikusan és megalázóan írni róluk,főleg hogy ennyi amit tudsz róluk!Nézz a dolgok háta mögé is,aztán írjál róluk cikket!Másképpen fogod látni a róluk alkotott képet!